VATTEN

Vatten från kranen funkar men rekomenderar inte, köp en osmos kostar ca 1000kr, så får du en bra grund att lyckas med ditt akvarium. En osmos rengör ditt kranvatten till bra och naturligt vatten utan extra, (PROBLEM) koppar fosfat och tungmetaller som kan följa med i ditt kranvatten. Som ger dina alger en fördel och dessa alger vill man ha så lite som möjligt.

En termostater behöver vi för att hålla 25-27g och salt köper du i närmsta saltvattensbutik. Idag finns det inga dåliga salt men givetvis finns det bättre och sämre. I mina ögon behöver aldrig en nybörjare köpa något dyrare salt för du har inte korallerna som behöver det där extra.

Byt 10% vatten varje vecka (undantag ett helt nytt kar, efter 3 månader) då fyller du på med alla viktiga mineraler vitaminer som finns i saltet och du tar bor nitrat fosfat från vattnet som vi inte vill ha, samtidigt skrapar du rutorna och gör det fint i akvariet.

vatten del 2 tryck här

LJUS

Ljus är både det viktigaste korallerna behöver och det dyraste, vilket som är bäst kan vi nog diskutera till pensionen (25 år kvar =)=)=) ). Fiskarna behöver givetvis ljus men dom vill ha natt och dag så är dom glada, koraller därimot behöver lagom med ljus, JAPP man kan ge en korall för mycket ljus och JA man kan ge en korall för lite ljus.

CIRKULATION

Cirkulation är oxå en mycket viktig grej, man brukar säga att 30 * akvarievolym i timmen . Så har du ett 100l ska pumpen pumpa 30* 100 timmen, en bra grej är att ha 2 pumpar som pumpar från olika håll som gör att vattnet rör sig i bra flöde i hela akvariet. (även bakom den största stenen)

Tunze Stream mycket bra pumpar som håller år efter år. tunze 6025 är en bra pump

MAT

Mat är givetvis viktigt för fiskarna men inte lika viktig som de 3 andra sakerna jag skrivit om. Mata gärna lite men 2 gånger om dagen, se till att all mat försvinner, (ha koll och låt inte barnen hälla i för mycket mat, inte bara massa skadliga saker som nitrat kan komma vid övermatning även fula alger stormtrivs och kan ta över hela akvariet). bästa maten är fryst mat, finns i många olika sorter och alla fiskar älskar den.